Andreas vil have et solidarisk samfund

FOLKETINGSVALG 22′: Den 47-årige uddannelsesleder Andreas Grosbøll er SF på Bornholms spidskandidat til Folketingsvalget. Han har undervejs været lidt utilfreds med sit parti og meldt sig ud og ind, men er altid vendt tilbage for at gi’ en hånd med, når partiet trængte til det…

Andreas Grosbøll, SF: Vil have et mere solidarisk samfund.

 

Der er smil i øjne og stemme på Andreas Grosbøll. Den 47-årige spidskandidat til Folketinget for SF på Bornholm har ikke langt til latter, og selvhøjtidelig – nej, det kan man ikke beskylde ham for at være.

F.eks. når han fortæller om det fodboldhold, han spiller med på hver fredag med tidligere kolleger fra Campus Bornholm:

“Nej, jeg spiller ikke godt fodbold, men det er sjovt at være med”, fortæller han til Bornholmnyt.dk.

En sjælden form for ærlighed fra en mand. En ærlighed, der lover godt for en fremtidig politisk karriere – hvis han altså bliver valgt ind.

Skole og undervisning

Han har altid haft meget om ørerne, og har i alt fald ekstra travlt i disse dage med at føre valglamp forskellige steder på øen, hvor hans ansigt vil være kendt af mange: Andreas har været skole- og undervisningsmand på Bornholm i en længere årrække og er en kendt skikkelse overalt på øen.

Han er ikke indfødt bornholmer.

“Nej, jeg er førder“, siger den tidligere ægtemand til Bornholms forhenværende borgmester ,Winnie Grosbøll, der i sin tid fik ham med til øen.

I dag har han kæreste og i alt fire børn i alderen fra ni måneder til 20 år – og bor i Rønne.

Oprindelig er han fra Sorø, hvor han er vokset op. Med en far fra Nordjylland – og en mor fra Nordsjælland.

Senere gik turen til København og til Roskilde Universitets Center, hvor han læste og fik en bachelor i offentlig administration.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Andreas med SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

 

Den politiske interesse var imidlertid vakt langt tidligere: Som elev på Slagelse Gymnasium ville han gerne være medlem i SF’s Ungdom – men da der manglede en lokalafdeling i Sorø, så måtte han lave en selv.

På samme måde med mange andre opgaver, han senere fik pålagt: Der var heller ikke nogen amtsorganisation for SFU i Vestsjælland, og så lavede Andreas da bare en selv. Og kom dermed med i landsledelsen for SFU.

Holdt med Steen Gade

Ideen med at blive SF’er fik han, da han fulgte med i formandsvalget mellem Holger K. Nielsen og Steen Gade i 1991.

“Holger var rød, Steen var grøn – og jeg holdt med Steen. Jeg ville kun melde mig ind i SF, hvis Steen vandt,” husker Andreas.

Det blev som bekendt Holger K. Nielsen, der løb af med sejren. Men en bestemt og overbevisende kusine fik alligevel overtalt Andreas til at blive SF’er.

Det har han været lige siden.

Skilsmissen holdt ikke

Dog ikke uden værdslag og smækken med dørene. F.eks. da SF stemte nej til Amsterdam-traktaten i 1998. Det var for meget for Andreas, der var blevet tilhængere af EU – omend også medstifter af bevægelsen “Danmark 92′”, der senere blev til Juni Bevægelsen.

Andreas er i øvrigt blevet sur på sit parti hele to gange og meldt sig ud – men skilsmisserne holdt ikke. Og da partiet godt kunne bruge nogle dygtige folk til folketings-kandidaturet på Bornholm meldte Andreas sig unde fanerne igen.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Andreas i valgkamp i Nexø.

 

Og nu er han klar til at tage en tørn i Folketinget for Aksel Larsens parti, der blev stiftet i 1959.

Andreas kendte af gode grunde ikke partiets grundlægger, der døde i 1972 – til gengæld blev den senere formand  Gert Petersen et politisk idol for Andreas, der tidligere har udtalt følgende om sine politiske ambitioner:

“Jeg kæmper for et åbent og solidarisk samfund, hvor vi rummer og støtter de mennesker, der har behov for en hjælpende hånd i perioder af deres liv. Frihed er ikke noget alle bare er født til at udnytte, men kræver ganske ofte, at vi gives muligheder for at udnytte den. Det samfund jeg vil kæmpe for, evner at løfte den enkelte til selv at udnytte sit potentiale og bidrage til sin egen og samfundets udvikling.”

Psykiatri og unge

Skulle Andreas blive valgt ind på Christiansborg vil han især arbejde for bedre psykiatri i det danske samfund samt arbejde for bedre forhold indenfor undervisningssystemet.

“Vi ser, hvordan mage unge mistrives i dag, og det vil jeg gerne være med til at ændre,” siger Andreas Grosbøll til Bornholmnyt.dk.

 

Seneste artikler

Fik du læst?