60 år og sprællevende

Fredag 19. juni kan Bornholms Brand Park fejre 60 års fødselsdag. Formanden spår banen en meget længere levetid

Bornholm Brand Park – banen fylder 60 år fredag 19. juni (Foto: Torben Ager)

 

Fredag 19. juni kan et særdeles populært område på øen fejre 60 års fødselsdag. Det er selveste Bornholm Brand Park, engang Bornholms Travbane, der fylder rundt, og det fejres med et fødselsdagsløb onsdag 24. juni. Også til dette løb er der begrænset adgang, så hvis man vil sikre sig en plads til dette historiske løb, så er det med at gå ind på billetnet.dk og sikre sig en plads. For der må højest komme 500 tilskuere indenfor.

Længere nede i artiklen kan man læse, at et første travløb på Bornholm fandt sted i Aakirkeby tilbage i 1831, men den nuværende travbane havde premiere i 1960, hvor tælleapparaterne nærmest blev sprængt, da mere end 10.000 ville ind og se travløb. En succes var født.

I dag er der årligt mere end 100 kuske, der starter med ialt 200 heste og 30.000 tilskuere overværer løbene – både fastboende og turister.

Og netop det er en af årsagerne til, at formanden for travselskabet, tandlæge og travkusk Egon Jensen mener, at der også er liv i banen om 60 år:

Travformand Egon Jensen: Banen er her også om 60 år…

 

“Travbanen er andet og mere end nogle heste, der løber om kap”, siger han til Bornholmnyt.dk. “Det er blevet en stor del af Bornholms underholdningsindustri med de mange tilskuere og turister, der besøger banen. Vi har et meget stærkt netværk herude og gode sponsorer, så der er for grund til at tro, at fremtiden ser lys ud for travsporten på Bornholm”, slutter formanden.

Egon Jensen deltager i fødselsdagsløbet med hesten “Diamond Wind”, der denne dag køres af Frank Mikkelsen, og der er i det hele taget lagt op til alletiders dag på travbanen.

Egon Jensen vil få selskab af mange andre af de mange traventusiaster på øen. Selv sad han i sulkyen første gang som 18-årig, efter han som barn fik stor interesse for heste, da han kom på en gård i nærheden af sit barndomshjem i Rønne.

Han lagde tandlægeboret fra sig for et par år siden og kan nu fuldt hellige sig sin store interesse for travløb.

Historien om trav på Bornholm

Allerede i 1831 blev der kørt ved en bane ved Aakirkeby, og det gentog sig igen i 1832, kan man læse på travbanens hjemmeside. I 1905 kørtes der igen hestevæddeløb, denne gang ved Rønne. Mere end 3.000 bornholmere kom og så på løbene. Men alligevel kom der ikke flere travløb ud af det i denne omgang.

Der blev også holdt løb i Rønne i maj 1932. Så blev der igen stilhed for travløbene, men ved dyrskue nummer 100 i 1951 blev der holdt et enkelt løb.

Der var altså ikke mange travheste på øen før 1960, men bl.a. takket været den nye Bornholms Travbanes sekretær og blæksprutte, konsulent Helmer Hansen, blev alt klart til premieredagen på den nuværende bane, 19. juni 1960. Og da tælleapparaterne nåede til 9.600, brød de sammen. Mere end 10.000 mennesker overværede travløbene, og de tre mænd der havde gjort nogle af de største opgaver foruden for premieren, C. P. Lund, Helmer Hansen og Kaj F. Jensen, glædede sig over den store succes.
Travløbene var kommet for at blive. Interessen var stor, og det er den stadigvæk. Et stort aktiv for den lille ø, både for lokalbefolkningen og for turismen.

Bornholmnyt.dk ønsker tillykke med den flotte dag.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »