Husk det nu, lev livet…

“Efter en samler kommer tit en spreder…”

Disse viise ord står at læse i Kong Salomons “Prædikerens Bog” i Det Gamle Testamente.

Når jeg nævner det her skyldes det en samtale jeg ofte har med mine venner omkring den kendsgerning, at man skal leve livet – her og nu. Bruge sine penge, mens man stadig kan leve livet fuldt ud.

Jeg selv – og de fleste af mine venner – er forlængst forbi den første ungdom – og for mine venners vedkommende er børnepasning blevet afløst af pasning af deres børnebørn. Jeg selv barnløse person kigger ofte misundeligt, når tre generationer er samlet.

Heldigvis går det godt i de fleste af mine venners familier: Ungerne har klaret sig godt – og er nu selv blevet forældre.

Selv børnebørnene er begyndt at vokse til – og nu er det tid til, at mine venner selv kan begynde at nyde livet – sådan for alvor.

Flere er blevet pensioneret og har kastet sig over haven – en fritidsbeskæftigelse, jeg endnu har tilgode. Først og fremmest fordi jeg ingen have har, men også fordi interessen har været fordelt på andre områder. Men jeg forstår sagtens dem, der går op i deres blomster og grøntsager.

Mine venner er forskellige som mennesker er flest. Og fordelt over hele Danmark. Fiskere fra Skagen og Thyborøn, pensionister fra København, der har fundet ro i huset på Falster. I bogstaveligste forstand fra Gedser til Skagen.

Nogle er meget påpasselige i pengesager. Dem har jeg tit fat i: “Brug nu dine penge, mens du kan…”, lyder det fra mig. “Om ti år gider du alligevel ikke mere, du spiser mindre og mindre og gider ikke rejse. Du orker ikke biograf- og teaterbesøg – og du har købt dit sidste jakkesæt.”

For sådan er det jo, efterhånden som vi bliver ældre.

Jeg har set det mange gange, I har sikkert  også: Mennesker, der slider og slæber hele livet – og så falder bort kort efter de er gået på pension. Hvad har det hele så været værd?

Nej, nyd livet, mens du kan, bruge dine penge, mens du stadig har lyst til det hele. Sådan lyder mit råd. Uden man dog skal solde alt op, naturligvis.

Man lev livet, mens du kan. Og det er ikke kun mig, der siger det – førnævnte Kong Salomon er inde på det flere gange i “Prædikerens Bog”.

Og han var – som bekendt – en meget klog mand.

God weekend!

 

Seneste artikler

Fik du læst?