Spøgelser fra besættelsen

BESÆTTELSEN: Ny bog om Anden Verdenskrig og besættelsestiden på Bornholm fortæller hele historien om Nazitysklands V1-bombe, der landede på øen, og som blev skæbnesvangert for to lokale politibetjente, hvis modige og yderst risikable indsats var med til at ændre historiens gang.

”Historiens Spøgelser – Bornholm 1940-1946” er en historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra krigens tid er blevet smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid  møder nutid og der opnås en effekt af, at tyske og russiske soldater går igen rundt omkring på Bornholm – som historiens spøgelser i byer, på marker og ved nogle af øens mange seværdigheder.

Krig og besættelse
”Historiens Spøgelser – Bornholm 1940-1946” er skrevet af forfater Jens Voigt. De mange billeder og illustrationer er suppleret med stedets og begivenhedernes historie i en tid med krig og besættelse. Sammen med kortudsnit over de geografiske steder, er det nemt at lokalisere hvor de enkelte begivenheder har fundet sted.

Russisk spion på Bornholm
Bogens mange fortællinger rummer afsløringer og detaljer, der aldrig tidligere har været gengivet i bøger om Anden Verdenskrig. Nogle af dem trækker tråde helt op til i dag, som f.eks. afsløringen af en russisk diplomat i Danmark, der har vist sig at være officer i Ruslands berygtede militære efterretningstjeneste, GRU. I april besøgte han Bornholm, hvilket billeder i bogen dokumenterer.

Dramatiske historier
Bogen indeholder mange dramatiske og nervepirrende historier om blandt andet flystyrt, britiske og amerikanske piloter på flugt fra tyskerne, den (måske) første sabotage mod tyskerne i Danmark, der blev gennemført under bygningen af kanonstillinger ved Dueodde, og om de lokale bornholmeres liv under besætelse af først Nazityskland og siden Sovjetrusserne.

Historierne er rigt illustreret med billeder fra dengang – og nu. Bogen kommer hele vejen rundt til byer, landsteder og seværdigheder på Bornholm og Christiansø. Sidst i bogen finder man en samlet oversigt med Ø-kommandanterne, som Bornholm havde i perioden 1940-1946.

Fortid i Forsvaret
Jens Voigt er uddannet IT-supporter og har har en 13 år lang karriere i Forsvaret og som veteran. Han har været udsendt som FN-soldat på Cypern og som FN-Vagt i Irak. Når fritftden melder sig, opsøger han med sit kamera ofte steder med særlig tilknytning til krigen, og dyrker sin livslange interesse for historie. Det kombinerer han her i denne bog med sin flair og talent for det grafiske arbejde. Jens Voigt udgav i 2017 bogen ”Historiens Spøgelser – Rønne 1940-1945”.

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »