12 bornholmske landmænd træder på den grønne speeder

12 bornholmske landmænd er gået sammen og har etableret producentforeningen Bornholm Foods. Foreningen skal være med til at sætte gang i produktion og afsætning af nye proteinafgrøder og dermed levere på den efterspørgsel, der er på både økologiske og konventionelle danske proteinafgrøder.

Dyrkningsforsøg på Bornholm har i 2020 vist, at linser, hvide lupiner og kikærter kan noget på Bornholm, så det vil være nogle af de sorter, foreningen skal arbejde videre med i fremtiden.

 

Producentforeningen Bornholm Foods bliver eksempelvis leveringsdygtige af bornholmske linser, sorte og brune kikærter, hvide lupiner og flere andre afgrøder.

Fællesskabet tæller mere end 3.000 ha af både konventionel og økologisk jord fordelt over hele Bornholm.

Der er en lang række gode grunde til at etablere Bornholm Foods, men selve idéen fik Gårdejer Jens Brandt, der har en drøm om at kunne leve af 70 ha: ”Jeg vil leve af 70 Ha, og så kunne det være interessant, om vi virkelig kunne lave et nyt produkt, der var efterspørgsel på, og som samtidig kunne gøre noget godt for klimaet”, siger han.

Fleksibel og hurtig

Bornholm Foods skal udvikle sig til en stærk planteproduktionsenhed, der kan agere fleksibelt og hurtigt og være klar til at levere de afgrøder, som efterspørges i fremtiden. Det skal være en enhed, der kan forene forretning, forskning, innovation og udvikling, og som skal producere kvalitets planteproteinfødevarer. Og endelig skal Bornholm Foods være en bæredygtig forretning.

Nu består opgaven i at få udviklet de helt rigtige afgrøder og sorter, indgå afsætningsaftaler og få styr på markedsføring og forretningen, så der er nok at tage fat på. Det bliver en opgave, som Klaus H. Petersen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer bliver koordinator på, og Klaus er samtidig foreningens kontaktperson.

Bestyrelsen for Bornholm Foods.

 

“Fordelene ved at gå sammen i en producentforening er mange, men den afgørende forskel er absolut det faktum, at vi er en stor gruppe bag initiativet. Det skaber både forsyningssikkerhed og økonomisk robusthed, som kan sikre at vi kan få vores koordinator Klaus H. Petersen til at arbejde dedikeret med udviklingen af foreningen” lyder det fra producentforeningens formand, Christian Møller Holm.

Bornholmske kikærter

Dyrkningsforsøg på Bornholm har i 2020 vist, at linser, hvide lupiner og kikærter kan noget på Bornholm, så det vil være nogle af de sorter, foreningen skal arbejde videre med i fremtiden.

“Bornholm Foods passer fantastisk ind i Bornholms fødevarefortælling og i Bornholms Fødevarestrategi og viser, at Bornholm og landbruget er klar til at rykke på den grønne dagsorden. Vi har en stor forventning til, at initiativet får luft under vingerne, får skabt et godt netværk af viden og får etableret en velfungerende afsætning i Danmark og senere, hvem ved, også til udlandet” siger Thomas Bay Jensen, direktør i Bornholms Landbrug & Fødevarer.

 

Seneste artikler

Fik du læst?