De små i Børnehuset Søstjernen  går i forskernes fodspor

Søstjernen gennemfører i år “Mikro Science Festival” for første gang. Festivalen er en ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival og den bliver fyldt med leg, undersøgelser og små eksperimenter for de yngste børn.

Børn fra Søstjernen går i forskernes fodspor

23 børn i Børnehuset Søstjernen i Rønne sætter nu deres små fødder i forskernes fodspor. For første gang deltager de i den spritnye “Mikro Science Festival”, som har premiere i landets dagtilbud fra mandag 26. september og en uge frem.

Mikro Science Festivalen er for børn i alderen fra 0 til seks år og er en nyfødt lillesøster til den mere etablerede, store naturvidenskabsfestival for grundskole og gymnasier, som afvikles i år for 24. gang.

Søpindsvinene

De små i Søstjernen, der tilhører børnegruppen ”Søpindsvinene” får dermed mulighed for at lege små forskere, når de med små lege, undersøgelser og forsøg udforsker temaerne ”Luft” og ”Liv og død i naturen”. Mikro Science Festival bygger på børnenes naturlige nysgerrighed og lyst til at undersøge, hvordan tingene hænger sammen i naturen.

Det ser ud til at science festivalen for de yngste får en flyvende start. På landsplan har over 22.000 børn i 620 vuggestuer, børnehaver og dagplejer tilmeldt sig festivalen ligesom Søstjernen og fire andre dagtilbud på Bornholm. Det er en glædelig overraskelse for projektleder og initiativtager Kari Hald fra Naturvejledning Danmarks Krible Krable projekt:

”Det er en vildt flot tilslutning, som vi slet ikke havde forventet første gang.  Den viser, at det pædagogiske personale i dagtilbuddene har stor interesse i at arbejde med science. Vi er glade for at kunne bidrage med ny inspiration til, hvordan de kan bruge børnenes nysgerrighed som drivkraft til at forstå og begribe vores verden”, siger hun.

Masser af scienceforløb

Det pædagogiske personale i Søstjernen skal gennemføre udendørs aktiviteter, undersøgelser og forløb med børnene i uge 39. De har forinden fået tilsendt et festivalkit med bl.a. et inspirationshæfte fra Krible Krable projektet.

”Festivalen kan være med til at styrke den vigtige overgang fra dagtilbud til indskoling , fordi børnene tidligt bliver fortrolige med begreber og arbejdsmetoder og samtidig får en spirende forståelse for sammenhænge i naturen, bæredygtig udvikling og deres egen rolle i det store system”, siger Kari Hald.

Skaber gryende interesse

Novo Nordisk fonden har bevilget to mio. kr. over to år til at opbygge projektet. Bevillingen skyldes blandt et ønske om at styrke pædagogernes muligheder for at arbejde med læreplanstemaet ”Natur, Udeliv og Science”, som blev indført i 2018.

”Desuden er vi optaget af at skabe begejstring blandt de mindste børn for at arbejde med science i bred forstand – og på den måde skabe en gryende interesse for natur og naturvidenskab, som kan bidrage til at styrke science-kapitalen blandt børn og unge,” siger Berith Bjørnholm fra Novo Nordisk Fonden.

Mikro Science Festivalen er udviklet af Naturvejledning Danmark under Krible Krable projektet. Festivalen koordineres med det nationale naturfagscenter, Astra, der hvert år arrangerer Naturvidenskabsfestival for elever i skoler og på ungdomsuddannelser. Begge parter håber, at der skabes en ny, fælles tradition.

Seneste artikler

Fik du læst?