71-årig bornholmer har hjulpet 40 virksomheder i krise

MENNESKER: En af de mest erfarne frivillige rådgivere i små virksomheders landsdækkende krisekorps har været med i 15 år. Og selv om han er rundet 71 år, klør han på. Han bliver opfattet som en førder, trods det, at han er født og opvokset i Vestermarie, og han har hjulpet seks-syv bornholmske virksomheder.

Bjarne Dahl Hermansen

Bjarne Dahl Hermansen er netop fyldt 71 år, og han er fortsat erhvervsaktiv.

Både med sit eget konsulentfirma og med sin rolle som frivillig rådgiver i “Early Warning”. Det er et korps af 130 erfarne erhvervsfolk, der rykker ud og hjælper ejere af mindre virksomheder, som oplever modgang eller måske er tæt på konkurs.

Fra sit sommerhus i Sømarken nær Dueodde på Bornholm, han er født i Vestermarie og boede der i 19 år, eller fra sit kontor Hillerød, har han hjulpet over 40 virksomheder i de 15 år, han har været med i Early Warning.

Hjalp gårdejer på Bornholm
“De fleste virksomheder er kommet gennem krisen og kører fortsat i dag, men jeg har nok haft syv-otte, som er gået konkurs eller har måttet afvikles på anden vis,” siger Bjarne Dahl Hermansen.

Han fremhæver et eksempel fra Bornholm, dog uden at nævne selve firmanavnet:

“Jeg var inde og hjælpe en landmand, hvor aftageren gik konkurs, og bonden stod tilbage med en milliongæld. Landbrug er jo næsten altid privatejet, så han måtte desværre afvikle sin gård. Men han kom ud at det hele helt uden gæld, blandt andet fordi vi fik en frivillig akkord på plads med kreditorerne, hvor landmanden slap for at betale af i en årrække,” fortæller Bjarne Dahl Hermansen.

Hellere en form for førder
Landbruget er en af de seks-syv bornholmske virksomheder, som han har hjulpet som frivillig rådgiver.

“Selv om jeg er født og opvokset på Bornholm, bliver jeg nok betragtet som en førder, når jeg har boet på Sjælland i hele mit voksenliv, og det er måske også udmærket i betragtning af, at vi arbejder konfidentielt og anonymt,” fortæller Bjarne.

Et af de eksempler, han godt kan sætte navn på, er Keramikfabrikken, der lå i Neksø. Den blev drevet af 19 kunstnere i fællesskab, men her kunne de desværre ikke undgå en konkurs.

“Det kan nogle gange også være den bedste løsning, selvom det er smerteligt for både ejere og kreditorer. Det lykkedes dog at starte en ny keramikfabrik op igen som Bornholms Keramikfabrik,” fortæller Bjarne.

Han nævner den også, fordi der følger en anekdote med:

“Jeg kørte i bil med hende, der ledede Keramikfabrikken, og så vil hun sættes af et sted. Men det er lige ved uden for en anden virksomhed, som jeg netop har hjulpet. Så jeg foreslår, vi kører videre, ellers ville de derinde jo vide, at nu var ham Bjarne i gang med Keramikfabrikken, og det vedkom på det tidspunkt ikke andre,” fortæller han.

Handlekraft og evne til at søge hjælp
Han har gennem sin mange år som frivillig rådgiver opnået en god indsigt i, hvad der kendetegner de ejerledere, som kommer igennem en krise.

“Jeg tror, at handlekraft er det vigtigste. Man kan få andre til at bogføre og til at sælge, men hvis man ikke har evnen til at forstå, hvorfor man er sat i verden som virksomhed og kan eksekvere på det og de aftaler, man laver, så er man ilde stedt,” siger Bjarne og nævner en anden vigtig evne for at klare sig:

“Det er evnen til at modtage hjælp, det at spørge andre og at være åben om sine udfordringer. Jeg kan kun anbefale ejere af mindre virksomheder at få et advisory board eller en egentlig bestyrelse.”

Uddannet elektroingeniør
Bjarne Dahl Hermansen er oprindelig uddannet elektroingeniør og arbejdede for store amerikanske it-virksomheder i mange år.

“Med min mere tekniske baggrund i forhold til vores andre frivillige rådgivere holder jeg mig helst fra sager om detailsalg, men går ellers gerne ind i mange forskellige virksomheder, og bland de brancher, jeg har hjulpet, er fabrikanter, it-virksomheder, cykelhandlere, grossister, tømrere, ingeniørvirksomheder, fysioterapeuter, havecentre og rejsebureauer,” siger han.

Bestyrelser
Efter han blev selvstændig og frivillig rådgiver, tog han en bestyrelsesuddannelse, der var målrettet børsnoterede virksomheder. Det inspirerede ham til – sammen med Copenhagen Business School i København – at udvikle en bestyrelsesuddannelse, der er specielt målrettet små og mellemstore virksomheder.

Det at være frivillig rådgiver minder om det at sidde i en bestyrelse:

“Vi coacher, vejleder og prøver at få ejeren til at komme med forslag, men det er ejeren selv, der i sidste ende træffer beslutningerne. Det er jo kun i de kritiske situationer, hvor vi går vi ind og handler sammen med ejeren,” forklarer Bjarne.

Måtte trække sig en enkelt gang
Han er, som ligesom de øvrige frivillige rådgivere i korpset, typisk inde over en virksomhed i et halvt år tid. Forholdet til ejeren bliver ofte tæt, også personligt, og det kan smerte, hvis alt ikke går godt.

“Jeg har haft en enkelt, hvor jeg måtte stoppe samarbejdet. Det var en drøndygtig mand i den kreative branche. Men økonomien sejlede, og han holdt ikke aftaler, heller ikke med mig. Han ender med at blive sat ud af deres hus, og hans kone, som også driver selvstændig virksomhed, får kræft. Så får han pludselig en halv million af en forretningsforbindelse, som kunne klare problemerne, men han bruger mange af dem på en ferie med sin søn. Det var så frustrerende, at jeg ender med at må tage tre uger fri og gå caminoen for at rense hovedet,” husker han.

Er mentor for nye rådgivere
Bjarne Dahl Hermansen er ikke alene aktiv i Early Warning som frivillig rådgiver. Han er bindeled for de cirka 30 frivillige rådgivere, der er i region Hovedstaden, hvor Bornholm hører til. Her fungerer han som en slags mentor og er desuden med til at lave træningsprogrammer for hele korpset, også på europæisk plan, hvor konceptet er ved at blive bredt ud.

I øjeblikket har korpset særligt travlt, for mange mindre erhvervsdrivende kæmper efter coronapandemien. Derfor er der løbende behov for nye frivillige rådgivere.

Bjarne Dahl Hermansen fremhæver et par eksempler på, hvad man får ud af bruge en del af sin fritid som frivillig rådgiver. Bl.a. at komme med i et netværk af erfarne erhvervsfolk og skabe værdi for andre mennesker.

Bjarne er gift og har to voksne børn.

Fakta om Early Warning:
Early Warning er et landsdækkende og offentligt støttet initiativ, som siden 2007 har hjulpet mere end 8.000 mindre, danske kriseramte virksomheder. Over 130 frivillige, erfarne erhvervsfolk er klar med gratis vejledning, sparring og rådgivning af virksomhedens ejer og evt. ejerens familie. Se mere på www.earlywarning.dk.

Seneste artikler

Fik du læst?